Головна / КОДА / «Про забезпечення надійної роботи електричних мереж»

«Про забезпечення надійної роботи електричних мереж»

Додаткових ускладнень в роботі ОЕС України завдають відключення повітряних ліній електропередачі, пов’язані з низовими пожежами, які спричинені підпалами з боку населення: стерні, очерету та сухостою. Це призводить до порушень в роботі мережі та загрожує тривалими відключеннями об’єктів критичної інфраструктури.

Вимоги щодо охорони електричних мереж та умов виконання робіт в межах охоронних зон електричних мереж

Правилами охорони електричних мереж (Правилами), затвердженими Постановою Кабінету міністрів України від 27 грудня 2022р. No 1455, з метою забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму встановлені вимоги щодо охорони об’єктів та обмеження ЩОДО використання земельних ділянок в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі.
Охоронні зони електричних мереж встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі-у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх невідхильного положення на таку відстань по горизонталі:

2 метрів – до 1 кВ 25 метрів – 150, 220 кВ
10 метрів – 3-20 кВ 30 метрів – 330, 400, 500 кВ
15 метрів – 35 кВ 40 метрів – 750 кВ.
20 метрів – 110 кВ
У межах охоронних зонах повітряних ліній електропередачі ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
складати сміття, здійснювати підпал стерні, очерету та бур’яну;
запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі;
будувати житлові будинки, будинки громадського призначення;
розміщувати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;
складати будь які матеріали, розпалювати вогнища, влаштовувати звалища;
саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів;
розташовувати автозаправні станції або сховище пально-мастильних матеріалів;
влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;
запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;
відсипати ґрунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;
влаштовувати зупинки та стоянки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище. Власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним та юридичним особам у межах спеціальних зон об’єктів енергетики без письмової згоди підприємств енергетики, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення безаварійного функціонування об’єктів електричних мереж.
У разі виявлення обірваних або провислих проводів повітряних ліній електропередачі, повалених або наближених до проводів дерев, пошкоджених кабелів та інших пошкоджених елементів електричних мереж необхідно не пізніше однієї години з моменту виявлення повідомити про це власника електричних мереж або місцевий орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, Національну поліцію.

About admin

Залишити коментар

Ваша електронна пошта не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *

*